Hop als ingrediënt relatief nieuw is?

Hop in Bier

Hop wordt aan bier toegevoegd voor de bittere smaak, voor de houdbaarheid en voor de aroma. Maar het toevoegen van hop is relatief nieuw. In de middeleeuwen werden allerlei mixjes van kruiden toegevoegd aan bier (als voorloper van hop). Deze mix van kruiden heet gruit. Jopen uit Haarlem maakt een Gruitbier, Jopen Koyt, Het recept is exact zoals toen in 1407. Lekker biertje, gedronken in de Jopenkerk zelf tijdens een proeverij. De Jopenkerk in Haarlem, aanrader om heen te gaan.

Hop werd als eerste in -apart genoeg wijnland Frankrijk – rond 800 na Christus verbouwd. Het oudste geschreven document waar hop in bier genoemd is, is uit de twaalfde eeuw. Het is geschreven door Abbess Hildegard van Bingen (Een Abdis, hoofd van een Duitse Abdij) (1098-1179): “Als iemand probeert bier te maken uit haver, wordt hop gebruikt’’.

Gedurende de 14e en 15e eeuw veranderde het brouwen van bier als onderdeel van het huishouden naar een ambacht. Kroegen en ook kloosters brouwen hun eigen bier voor het volk, de massa consumptie. Tegenwoordig kennen -en vooral drinken- we deze Trappistenbieren nog steeds, bieren van een hoge kwaliteit, vind ik, gemaakt in kloosters. Nederland kent 2 Trappistenbieren, La Trappe uit Berkel-Enschot en Zundert Van brouwerij de Kievit uit Zundert, beiden in Noord- Brabant.