Soorten bier
Er zijn momenteel vele soorten bier in de wereld, meer dan ooit! wij zullen de bekendere biersoorten benoemen en enkele eigenschappen en wat steekwoorden van die soort erbij noemen. Bijvoorbeeld wat lekker is om erbij te eten, de foodpairing. Het is allang achterhaald dat alleen een lekker wijntje past bij een goed diner, bier is minstens zo geschikt!
Wat is foodpairing?
En wat is beerpairing?
We kennen het allemaal wel. Soms drink je een biertje en denk je: “Dit zou perfect passen bij dat ene gerecht,” of: “Hierbij smaakt die borrelsnack goed.” Op dat moment ben je al bezig met food– & beerpairing. Foodpairing is namelijk een wetenschappelijke methode om smaken te combineren en zo nieuwe smaakbelevingen te ontdekken. Food- & beerpairing is heet zoeken van die combinatie tussen eten en een lekker biertje.
De methode is gebaseerd op de gedachte dat bepaalde ingrediënten goed mengen wanneer zij dezelfde geurstoffen delen. Ze zijn qua smaak niet hetzelfde; maar op basis van moleculaire componenten wel. Vaak zijn het combinaties waar de smaken uiteindelijk elkaar mooi complimenteren, zoals ham en ei. Of pindakaas en jam.
Food & beerpairing
Food & beerpairing is het zoeken naar die fijne combinatie tussen voedsel en bier. Voor elk soort bier valt er wat te zeggen op het gebied van voedsel. Om die reden pakken mensen het vaak op een specifieke manier aan: de ABC-methode.
In de ABC-methode staat de A voor Accent, de B voor Brug en de C voor Contrast.
Tips voor food & beerpairing
Hier zijn een enkele tips waarvan wij denken dat jullie ze lekker zullen vinden. Probeer stout-biertjes eens te combineren met chocolade desserts, de kruidige Mexicaanse keuken of schaal- en schelpdieren. Donkere lagers zijn dan weer lekker met pizza, een goede volle stoofpot of een klassieke Amerikaanse hamburger. Tarwebiertjes zijn lekker met kippenvleugeltjes, een salade of met een pittig gerecht uit de Aziatische keuken.
Een gewoon pilsje of een lichte lager is goed te combineren met pittig eten, hotdogs of gefrituurde vis. Bij een IPA is het lekker om een goede steak te eten, een goed gevulde burrito of een heerlijke curry. Zo zijn er veel manieren om je eten met je biertje te combineren, dus genoeg om te experimenteren!
Over foodpairing met vis, kip of vlees kan je het volgende in het algemeen zeggen:
Lichte blond bier => Vis, kip, kalf
Zwaar blond bier => Vis, kip, kalf, vlees
Donker bier => Vlees
Lager
Ondergistend bier, gegist bij 4-15 graden Celsius
Drinktemperatuur 4-6 graden
Pils (Pilsmout) Oorsprong Pilzen (Tsjechië)
Marzen, Festbier, Kellerbier, Helles, Schwarzbier, (sommige)Bokbieren, IPL (India Pale Lager), Vienna Lager, Tafelbier
Bockbieren
(zie de bovengistende bieren)
Ale bieren
Bovengistend, gegist bij 15-35 graden Celsius
Drinktemperatuur 4-16 graden Celsius
Tripel
Belgisch
Van oorsprong een Abdijbier
Degustatiebier, dat is een bier om op je gemak van te genieten.
Bovengistend, gisting in de fles
Banaan, appel, abrikozen, kruiden smaak
Lekker bij rijke kazen of varkensvlees
Porter - Stout
Porter en Stout lijken redelijk veel op elkaar. Overeenkomsten zijn de donkere kleur (van de gebrande of geroosterde mout als het om Stout gaat en om de gemoute gerst als het om de Porter gaat) Ook hebben ze beiden een hoog alcoholpercentage. Stout is eigenlijk ontstaan in navolging van Porter (dat zijn oorsprong heeft in Londen) Porter= havenarbeider) Porter is in zijn soort blijven bestaan, Stout is een eigen soort gaan worden en wordt steeds populairder.
Algemeen kan je zeggen dat Porter een chocolade achtige smaak heeft en Stout een koffie achtige smaak. Een ander verschil is dat Stout daarnaast meer complexere smaken heeft.
Men zegt ook wel eens, als Porter Cappuccino is, is Stout Espresso. Wij zelf gaan duidelijk voor de Stouts!
Porter: Donker, chocolade, koffie, zoetheid => Cappuccino
Stout: Donker, robuust, stevig, droog, bitter => Espresso
Porter lekker bij sinaasappel, noten, gedroogde zuidvruchten, avocado, vijgen, donker fruit, gegrilde kip en wild, wortel en pompoen, chilipeper en zeezout.
Stout lekker bij wild vlees (bijvoorbeeld hertenbiefstuk, konijn of fazant) of een fruittaartje.
Dubbel - Bruin
Donker gebrande mout
Plakkerig, body, veel restsuikers niet omgezet in alcohol
Lekker bij stamppot, geroosterd vlees, gegrilde groente, hazepeper
Barleywine - Gerstewijn
Amerikaans, Engels
Hoog alcoholpercentage
Rijk, fors, complex, Engelse of Amerikaanse gist
Hoge hopbitterheid, romig, moutig, zoet
Lekker bij desserts, of als dessert zelf.
Quadrupel
Belgisch
Lijkt op Gerstewijn
Hoog alcoholpercentage
Meer koolzuur, rijk, zoet, Belgische gist, droger en minder hop dan een Gerstewijn.
Lekker bij desserts en schimmelkazen
Blond
Jong bier (Sinds de jaren 70)
Licht gekleurde mout, esters
Lekker bij salades, visgerechten en milde kazen
Zwaar blond
Hoog alcoholpercentage
Lekker bij Pasta Carbonara en rijke kazen
Saison - Biere de garde - Farmhouse ales
200 jaar oud.
Oorsprong boerderijen Wallonië, Noord-Frankrijk
Donker, Niet aromatische hop, bitter, droog
Lage hoeveelheid restsuikers
Lekker bij geitenkaas
Bockbieren (seizoensbier)
Ongemout graan, gemout graan
Herfstbockbier
Donker, Doppelbock (meer alcohol), bitter, zoet, donker
Lekker bij een stoofpotje
Lentebokbier
Nederlands, ondergistend
Blond, fris, lichtvoetig
Lekker bij een lentesalade
IPA (India Pale Ale)
Meer hop/aromatisch/meer schuim/langer houdbaar
Lekker bij zoete garnalen/rijke kazen/cheesecake/Mexicaans
Hieronder de meest bekende IPA soorten.
Session IPA
Deze variant heeft een laag alcoholpercentage met een mooie volle smaak. Er zijn Sessions die slechts 2,5% alcohol bevatten maar toch een geur- en smaaksensatie hebben.
Black IPA
De Black IPA is een donkere versie van de IPA. Dit wordt ook wel de Cascadian Dark Ale genoemd. Door het geroosterde mout heeft deze IPA een zwarte kleur. Het karakteristieke aroma van de IPA is zeer aanwezig.
Eastcoast IPA
De Eastcoast IPA is een goed gebalanceerde IPA en bevat vaak een zoetige mout smaak met explosies van citrus en fruitige hop aroma’s, wat wordt afgesloten met een licht bittere afdronk. Deze IPA staat dus bekend om de aromatische hop.
New England IPA
De NEIPA heeft een lichtere bittere afdronk. Deze variant van de Eastcoast IPA legt juist de nadruk op fruitige hoparoma’s die aan tropisch vruchtensap kunnen doen denken, zijn ook vaak troebel (Hazy)
Westcoast IPA
Westcoast IPA’s staan bekend om de grote hoeveelheid hop die is toegevoegd tijdens het brouwproces (Ook wel hopbommen genoemd) Een dominant kenmerk van hop is de bitterheid, waardoor Westcoast IPA’s over het algemeen bekend staan om hun bitterheid. Verder hebben Westcoast IPA’s veel aromatische kenmerken, waardoor het bij het proeven belangrijk is om goed te ruiken om zo het bier optimaal te proeven.
DIPA
De DIPA (Double IPA) of Imperial IPA is sterk en erg hoppig. Deze IPA heeft een hoog gehalte aan mout en hop. Door deze ingrediënten heeft DIPA een hoog alcoholpercentage tussen de 8 – 12%. De bitterheidsgraad van de variant is boven de 60 IBU.
TIPA
Triple IPA’s zijn meestal nog hoppiger en bevatten een hoger ABV% dan een dubbele IPA, maar de stijl wordt door verschillende brouwers als ‘discutabel’ beschouwd.
White IPA
White IPA’s zijn over het algemeen nevelige of heldere, goudkleurige bieren die een mix zijn van een American India Pale Ale en een traditioneel Belgisch witbier. White IPA’s bevatten de moutige en kruidige aroma’s van Belgische witbieren en de citrusachtige, harsachtige hop karakters van een American IPA. Deze White IPA’s zijn vaak beschikbaar in de zomer.
Brut IPA
De Brut IPA is een unieke bierstijl, een champagne bier. De Brut IPA werd voor het eerst gebrouwen in San Francisco in 2017 en verovert sindsdien de wereld. Bij de Brut IPA wordt de droogheid van de champagne gecombineerd met de hoppigheid van een IPA.
IPL India Pale Lager
Kruising(hybride) tussen een krachtige lager en een stevig gehopte IPA
Milkshake IPA
De Milkshake IPA kenmerkt zich door de toevoeging van lactose, wat het bier vol en zoet maakt. Het is dus een zoet, blond en zeer hoppig bier, soms met fruit als toevoeging.
Cold IPA
Een nieuwe stijl IPA, overgewaaid vanuit Portland en de primeur in Europa. Extra crispy -door het brouwen met rijst, mais of pilsener Malt- en door de koude fermentatie met lager gist nog frisser dan een IPL. Meer hop, meer smaak, meer alcohol.
Weizen
Duits bier
(Hefe Weizen Duits voor Gist en Tarwe)
Tarwemout, gerstemout
Meer tarwe vergeleken met Witbier.
Veel schuim(eiwit), romig, zacht, gist (niet gefilterd)
Weizengist
Lekker bij vissticks of Mexicaanse hapjes
Witbier
Belgisch bier
Weinig hop
Ongemoute tarwe (40-60%), gerstemout
Fris, zuur, romig
Specerijen (koriander, kruidnagel), citrusschil, anijs
Witbiergist
Lekker bij Vis, Salades of citroentaart
Sour / Wild Ale
Vlaams (rood+bruin)
Hoge spontane gisting, zuur(melkzuurbacterie), complex
Zuid-West België (Rodenbach), Nederland, VS
Lekker bij Chocolade, blauwe kazen of garnalen
Fruitbier
Verzamelnaam voor alle bieren met een toevoeging van fruit
Vroeger tegen bederf. Vlak VOOR het gisten toevoegen van fruit (later werd dat ook sap)
Fris, Kersen (Kriek) – Frambozen
Roodenbach Fruitage (kersensap)
Melkzuurbacterie
Zoet – zuur
Lekker bij desserts
Lambiekbieren
Spontane gisting, wilde gisting
Geuzebieren
Blend van Jonge en oude Lambiek Bieren
Kriek (Fruitbier)
Toevoeging zure kersen (Krieken)
Brett bier
Zurig bier. Een afkorting van Brettanomyces, dit is een wilde gistsoort. Tijdens het brouwen van dit bier worden suikers door de gist uit de granen gehaald. Die granen dienen als voedsel voor de gist en in het brouwproces zet de gist deze suikers om in alcohol en koolzuur.
Kölsch
Bier van hoge gisting, licht van smaak en heeft een gouden kleur. Het heeft een alcoholgehalte van 4,8% en mag alleen door brouwerijen in Keulen en omgeving worden gebrouwen. Dit is vastgelegd in de zogenaamde Kölsch-Konvention.
Historisch bier
Bier met historische recepten (Gruyt) en/of historische tradities
Barrel Aged bieren
Het laatste wat ik wil noemen – en dit is echt ‘save the best for last’ – zijn de Barrel Aged Bieren, of in het Nederlands de vatgerijpte bieren. Dit is eigenlijk geen apart soort bier, maar een verzameling van bieren die op vaten zijn gerijpt.
De naam Barrel Aged (letterlijk vertaald vat verouderd) ofwel vatgerijpt houdt in dat het bier nadat het klaar is om gebotteld te worden, niet direct wordt gebotteld maar dat het in houten vaten wordt gerijpt. Dit gebeurt vaak vanaf 9 maanden en kan tot wel 3 jaar gerijpt worden op deze vaten. Het zijn de zwaardere bieren die geschikt zijn voor dit proces, zoals een Quadrupel, een stout of Barleywine. Essentieel voor de smaak is het soort vat waar dit bier op gerijpt wordt. Er wordt veel gebruik gemaakt van Whisky vaten omdat deze smaak een mooie balans geeft met de donkere smaken van het bier dat gebruikt wordt voor het rijpen. Van bourbonvaten tot peated whisky vaten.
Ook kan gebruik gemaakt worden van rumvaten, portvaten en zelfs sherryvaten of witte wijn vaten. Het hout heeft de smaak van de whisky, rum, wijn of port opgenomen en kan dit het later afgeven aan het bier.
Het resultaat is een NOG Lekkerder bier!