Wat handige tips

Hoe bewaar je bier het beste?

Koel en donker. Zo komt er geen licht en zuurstof bij het bier en blijft je bier heel lang goed (kijk uiteraard wel naar de houdbaarheidsdatum op het flesje of blikje). Alhoewel velen nog steeds liever bier uit een traditioneel flesje drinken, bier uit een blik is toch echt het beste als het om de houdbaarheid van het bier gaat. Luchtdicht afgesloten en er komt geen licht aan te pas. En de blikjes zijn tegenwoordig zo goed gecoat dat er van een ‘bliksmaak’-achtig biertje echt geen sprake is. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan een blikje in vergelijk met een flesje. Blik houdt bier langer lekker. Bier in blik koelt sneller en koelt sneller af. Blik is beter voor het milieu, blik is bijna volledig te recyclen (95%). Blik neemt minder ruimte in. Blik is beter geschikt voor artwork/ designs, het is soms pure kunst op een blikje. Wel maken we een hele belangrijke kanttekening bij de historische waarde van de mooie trappistenbieren zoals La Trappe, Westmalle of Rochefort. Deze bieren gaan we natuurlijk niet uit blikjes drinken. Maar uit een flesje zoals het was, zoals het is en zoals het altijd zal blijven (wat ons betreft).

Bier is echt het lekkerst als je het uit het goede glas drinkt. Elke soort bier heeft een voorkeur glas. Hieronder per biersoort het gewenste glas/gewenste glazen.

Welk glas gebruik je nou eigenlijk?

Biersoort: Lager en Pilsener 

Glas: Vaas, ellipse, fluitje of pint

Biersoort: IPA

Glas: Vaas, tulp of teku (lijkt op een wijnglas)

Biersoort: Dubbel (donker) 

Glas: Kelk (bokaal)

Biersoort: Tripel

Glas: Kelk (bokaal) of tulp

Biersoort: Blond

Glas: Ellipse of diversen

Biersoort: Zwaar blond of Saison 

Glas: Tulp of Teku

Biersoort: Lambiek of Geuze 

Glas: Vaas, tulp of teku

Biersoort: Stout of Porter 

Glas: Tulp, pint, teku of proefglaasje (AnDer)

Biersoort: Bockbier

Glas: Bockbierglas (afgeplat tulpglas)

Biersoort: Weizen

Glas: Weizen glas

Biersoort: Witbier 

Glas: Witbierglas

Biersoort: Barley Wine/Gerstewijn

Glas: Proefglaasje (AnDer), snifter (tulp met brede bovenkant) of teku

Biersoort: Quadrupel

Glas: Kelk (bokaal) of tulp

 

Wat is de beste drinktemperatuur?

Ook de drinktemperatuur is van belang. Elk bier heeft zijn ideale drinktemperatuur. Bij elk bier op de website vinden jullie de gewenste drinktemperatuur. In het algemeen kan je zeggen dat de drinktemperatuur iets hoger of gelijk staat aan het alcoholpercentage.

Hoe maak je bierglazen schoon??

Dat mag alleen met water (warm of lauw) met een beetje soda (een vetoplosser) en daarna drogen in de lucht, niet met een theedoek. Nooit schoonmaken met een sopje of in de vaatwasser doen.

Voordat je het glas gebruikt, nog even goed afspoelen met koud water. Gebruik een bierglas alleen voor bier.

Met deze tips voorkom je dat er zeep- en vetresten in en aan het glas komen waardoor je een ‘dood’ en minder lekker biertje krijgt, en dat willen we niet