Bier ouder is dan wijn?

Bier heeft een hele rijke geschiedenis en is bijvoorbeeld veel ouder dan wijn. De oorsprong van bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten.

Er zijn veel bewijzen gevonden voor de lange geschiedenis van bier. In wat nu Iran is, is een tijdje geleden het oudste bewijs van een soort gistingsproces gevonden, aardewerken vazen van meer dan 7000 jaar oud. 

De geschiedenis van bier: waar komt bier eigenlijk vandaan?

 

Je zit aan je eerste biertje van de dag, en ineens schiet er een prangende vraag te binnen: ‘Wat is eigenlijk de geschiedenis van bier? Waar komt het oorspronkelijk vandaan?’ Geen zorgen! Dat hebben wij van Bierwinkel Blond & Stout voor je uitgezocht.

 

Midden-Oosten

 

We weten niet precies zeker waar het brouwen van bier precies begonnen is, maar waarschijnlijk komt het uit het Midden-Oosten en Egypte. Zo zijn er schriftelijke vermeldingen van bier gevonden op kleitabletten. Deze kleitabletten zijn wel 5000 jaar oud en kwamen uit Mesopotamië, wat we nu Irak & Syrië noemen.

Op de tabletten worden wel meer dan 20 soorten bier beschreven in recepten. Volgens de kleitabletten deden zij dit vroeger door brood te verkruimelen en in water te weken in potten. Het brood ging daarin gisten, en zo ontstond het eerste bier. Uiteindelijk waren het de Soemeriërs die honing en dadels toevoegden om het bier een zoetere smaak te geven.

 

Naar Europa!

 

Het bierbrouwen verspreidde via het Midden-Oosten naar Europa. In Europa was wijn nog steeds een erg populaire drank, en werd dan ook niet door bier van de troon gestoten. Althans, in de warmere gebieden. Want in de koudere gebieden van Europa, de koelere noordelijke streken, groeide in het koude klimaat tarwe en gerst heel goed. De basisingrediënten van bier! Bier won steeds meer populariteit in Noord-Europa door de eeuwen heen, en smolt samen met verschillende culturen in Europa.

 

 

 

Europese immigranten

 

In de 16e eeuw kwamen veel Europese immigranten naar Amerika en Canada, waar zij hun kennis van het bierbrouwen enthousiast deelde. Na 1950 waren er veel kleine brouwerijen die fuseerden met grote brouwerijen. Tot de dag van vandaag zijn dit nog steeds de bekende bierbrouwerijen. Wij van Blond & Stout proberen juist op zoek te gaan naar de kleine onbekende brouwerijen; die toch fantastische producten leveren!

 

 

Bierwinkel Blond en Stout
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.