Brouwerijen

Beginletter Brouwerij:  | a | b | c | d | e | f | g | h | i | j | k | l | m | n | o | p | q | r | s | t | u | v | w | x | y | z | 

Achouffe

Brasserie d’Achouffe is een regionale brouwerij uit Achouffe, België.
La Chouffe is een prijswinnend bier, gebrouwen door brouwerij Brasserie d’Achouffe in Achouffe, België. Het inmiddels iconische bier (in de volksmond ‘Kabouterbier’) heeft een charmante en inspirerende geschiedenis. Oprichters en schoonbroers Chris Bauweraerts en Pierre Gobron brouwden hun eerste batch in 1980 met een startkapitaal van slechts €5000,-. Plaats van handeling: een kleine stal. Pas drie jaar later kreeg het bier een naam: La Chouffe. Inmiddels brouwt Brasserie d’Achouffe vele duizenden hectoliters per jaar en duikt de iconische kabouter inmiddels in meer dan 40 landen op.

Het Anker

Brouwerij Het Anker is een regionale brouwerij uit Mechelen, België.
In het begin van de 15e eeuw was het begijnhof van Mechelen sterk aanwezig in de stad. Het begijnhof bezat een belangrijk “Krankenhuis” gesitueerd op de huidige site van de brouwerij, waarvan nog enkele gebouwen dateren uit de 15e en 16e eeuw waaronder de oude St. Bernardus Refuge van de Abdij van Hemiksen. In 1471 beslist Karel de Stoute dat het bier gebrouwen voor her Krankenhaus ‘voor de begijnen en hunnen officieren’ vrij is van accijnzen en belastingen. In 1872 koopt de familie van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. De liefde voor het vak en de interesse van de familie van Breedam voor de Mechelse glorieperiode onder de Hertogenvan Bourgondië, liggen aan de basis voor de terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren.

Affligem

Affligem is een macrobrouwerij uit Opwijk, België.
“De geschiedenis van brouwerij Affligem begint al in 1074, toen een groep Belgische ridders de beslissing namen monnik te worden. Hun broederschap werd een van de meest invloedrijke kloosters in het Vlaamse Gewest en bouwde vervolgens een abdij in Affligem, een Belgische gemeente ten noordwesten van Brussel. Bier werd snel een belangrijke bron van inkomsten voor de Belgische abdij.”
Aan het woord is Wouter, de huidige brouwmeester van Affligem. “Onze brouwerij heeft een traditie van bijna dan 1000 jaar en we brouwen nog steeds volgens de authentieke receptuur maar wel met zeer moderne methodes. De ingrediënten zijn heel belangrijk daarin: hop en mout van de beste kwaliteit dus.” De abdij van Affligem heeft door de eeuwen heen een groot aantal uitdagingen gekend. Verwoestende branden, monniken die in balling leefden, annexaties door diverse vorsten en diverse oorlogen. “De brouwerij binnen de abdij is in die honderden jaren meerdere malen verwoest”, vertelt Wouter.

Augustinus

Cervejaria Augustinus is een Contractbrouwerij uit São Paulo, Brazilië.
De groei van ambachtelijke bieren in Brazilië en in de wereld heeft 2 vrienden geïnspireerd om bier te gaan brouwen op grotere schaal. Zij begonnen met een kleine thuisbrouwerij.

Beavertown

Beavertown is een microbrouwerij uit Tottenham Hale Londen, Engeland.
Beavertown:
‘Beavertown, genoemd naar de oude Cockney-bijnaam voor De Beauvoir Town in Oost-Londen, was de thuisbasis van ons eerste pand. En we richtten een barbecuetent in Amerikaanse stijl op waar we ook de bieren zouden schenken – dat werd Duke’s Brew en Que in Dalston. 11 april. 2014’
De oprichter en eigenaar is Logan Romero Plant, de zoon van Robert Plant, de beroemde zanger van Led Zeppelin.
Beavertown Brewery heeft een unieke samenwerking met voetbal topclub Tottenham Hotspur. Namelijk de officiële leverancier van ambachtelijk bier in het iconische stadion van de club.
Beavertown heeft een microbrouwerij in het stadion van de club, een wereldprimeur voor elk voetbalstadion – waar fans kunnen genieten van het opwindende assortiment ambachtelijke bieren van de lokale brouwerij, evenals een samenwerkings-bier dat zal worden gemaakt en gebrouwen in samenwerking met Tottenham Hotspur en zijn fans.
Gelegen in de zuidoostelijke hoek van het stadion naast The Market Place, zal de brouwerij de bron zijn van ambachtelijk bier dat door het hele stadion wordt geserveerd. Er zal ook een speciale Beavertown Tottenham Taproom zijn die open zal staan voor fans om te bezoeken bij alle thuiswedstrijden van Tottenham Hotspur.

Bosteels

Brouwerij Bosteels is een macrobrouwerij uit Bruggenhout, België.
Na meer dan 200 jaar in de handen van familie Bosteels rekent de brouwerij vandaag op de ervaring van zeven generaties. In 1791 richtte Jean-Baptiste Bosteels de brouwerij op en stierf helaas 3 jaar later. De generaties die volgden hebben met evenveel passie de brouwerij overgenomen en zijn, zelfs tijdens de wereldoorlogen, nooit gestopt met brouwen.
Tijdens het jaar 1930, zette Antoine Bosteels, 5de generatie, de brouwers dynastie voort en breidde de verkoop naar andere regio’s uit. Het bier vond zijn weg naar Belgische grote steden zoals Gent, Antwerpen en Brussel.
Zijn zoon Ivo Bosteels eerde het iconische bier van Pauwel Kwak en bracht het terug op de markt in het jaar 1980. Het is het startpunt van moderne, sterke bieren voor Brouwerij Bosteels. In de jaren 90 begreep Antoine Bosteels, de zoon van Ivo en de 7de generatie, het potentieel van sterke bieren. In het bijzonder waren sterke blonde bieren in opmars. Gedreven door de passie van de kunst van het brouwen en geleid door zijn creativiteit, staat Antoine aan de oorsprong van de bieren Tripel Karmeliet en DeuS Brut des Flandres.
De brouwerij, waarvan nog enkele gebouwen dateren uit de 15e en 16e eeuw, waaronder de oude St.-Bernardus Refuge van de Abdij van Hemiksem.
In 1471 beslist Karel de Stoute dat het bier gebrouwen voor het Krankenhuis “voor de begijnen en hunne officieren” vrij is van accijnzen en belastingen.
In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. De liefde voor het vak en de interesse van de familie Van Breedam voor de Mechelse glorieperiode onder de Hertogen van Bourgondië, liggen aan de basis voor de terugkeer naar de tradities en het brouwen van speciale bieren.

BrewDog

BrewDog is een regionale brouwerij uit Ellon, Schotland.
Revolutie tegen de middelmaat. De Schotse oprichters van BrewDog, Martin Dickie en James Watt, raken op een gegeven moment verveeld van de industrieel gebrouwen bieren, zoals de lagers en de ales, die de markt domineren. De twee nemen het heft in eigen hand en besluiten hun eigen bieren te gaan brouwen. Zo wordt BrewDog in april 2007 geboren.
Passie voor craft beers. De toen nog 24-jarige vrienden krijgen een lening van de bank, huren een geschikt gebouw en beginnen ‘hardcore’ bier te brouwen. De flesjes worden met de hand gevuld om vervolgens vanuit de achterbak van een busje verkocht te worden op lokale markten. De missie van de oprichters is om andere mensen te inspireren en net zo gepassioneerd te laten raken van speciaalbier als zijzelf. Deze missie staat vandaag de dag nog steeds hoog in het vaandel bij BrewDog.

Bronckhorster Brewing Company (BBC)

Bronckhorster Brewing Company is een microbrouwerij uit Rha, Nederland.
Bronckhorster bieren worden met liefde en passie gebrouwen in de ambachtelijke brouwerij in Rha, Nederland. De brouwerij werd in 2010 opgericht door Steve en Yvonne Gammage.
De doorbraak van de brouwerij kwam in 2012, toen hun Nightporter internationale erkenning kreeg op de World Beer Awards.
Rodenburg wordt Bronckhorster. Op slechts 3 km van de brouwerij bevindt zich het plaatsje Bronkhorst, ook wel het kleinste stadje van Nederland genoemd, waar zo ongeveer 150 mensen wonen. Daarnaast ligt Rha in de gemeente Bronckhorst. Met deze naam voelen Steve en Yvonne zich verbonden, die tot uitdrukking komt in een nieuwe naam: “Bronckhorster Brewing Company”.

Brouwerij St. Bernardus

Brouwerij St. Bernardus is een regionale brouwerij uit Watou, een dorp met 1900 inwoners uit West-Vlaanderen, België.
De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de Abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de Abdij van Westvleteren stapte mee over naar de nieuwe brouwerij waar voortaan het bier Sint-Sixtus gebrouwen werd. In de abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik. In 1959 besliste Deconinck om de productie van kaas te stoppen en zich volledig toe te leggen op het brouwen. Begin jaren zestig stapte zijn schoonzoon Guy Claus in de brouwerij in 1962 werd de licentie voor het brouwen van het trappistenbier voor 30 jaar verlengd. In 1992 werd deze overeenkomst stopgezet omdat de Trappistenbrouwerijen beslist hadden dat enkel bieren gebrouwen binnen de muren van de abdij het Authentic Trappist Product label kregen. De bieren werden door de brouwerij volgens de originele recepten verder gebrouwen onder de naam St. Bernardus. De drie bestaande (pater 6, prior 8 en abt 12) werden uitgebreid met St. Bernardus Tripel. Omdat Guy Claus de pensioengerechtigde leeftijd naderde werd een geschikte opvolger gezocht en gevonden in Hans Depypere. Er werden nieuwe bieren aan het gamma toegevoegd, Watou Tripel, St. Bernardus witbier en Grottenbier (de laatste twee ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis).

De Brouwvakkers

De Brouwvakkers is een contractbrouwerij uit Leeuwarden, Nederland.
De Brouwvakkers is -zoals zoveel brouwerijen- voortgekomen uit de liefhebberij voor speciaalbier. In 2017 begonnen zij met het brouwen van hun eerste biertje.
Het enthousiasme was gewekt en ze gingen voor een tweede ronde maar dan toch met een recept met een eigen twist. Zo ontwikkelde zij hun bieren tot een mooi bier met een eigenzinnig karakter.
Langzamerhand ontstond het idee om het bier op de markt te brengen. Vragen vanuit de directe omgeving of het bier ook te koop was bevestigden het idee, dat het toch wel erg leuk zou zijn om het bier commercieel te gaan brouwen. Zo hebben zij halverwege 2018 de knoop doorgehakt en zijn zij in hetzelfde jaar gestart met het opzetten van een eigen brouwerij.

Captain Brew

Captain Brew is een nanobrouwerij uit Uberlândia, Brazilië.
‘We brouwen bieren, ideeën, processen, verbindingen tussen andere biologisch afbreekbare ervaringen. Gereserveerd voor herinneringen voor een lang leven’

Dádiva

Cervejaria Dádiva is een – inmiddels wereldwijd bekende- Braziliaanse micro brouwerij uit de stad Varzea Paulista, niet ver van São Paulo.
Dádiva betekent geschenk/gift in het Portugees.
Dádiva:
‘Dádiva is vreugde en voorspoed.
Dádiva is om goede dingen te delen.
Dádiva is charisma en lichtheid.
Dádiva is durven.
Dádiva is om lichtheid van intensiteit te voorzien.
Het levert welvaart met creativiteit.
Het brengt vreugde met innovatie.
We wagen ons graag in ambachtelijke werelden’

DAVO

DAVO is een microbrouwerij uit Deventer, Nederland.
In 2012 richtten de vier vrienden Jos, Marijn, Arnoud en Frits uit Deventer DAVO Bieren op. De naam DAVO is afgeleid van de krijgsheer Davo die de monnik Lebuïnus begeleide bij de stichting van Deventer in het jaar 768. Met behulp van crowdfunding verbouwden de vier vrienden een oud industrieel pand tot stadsbrouwerij met proeflokaal. Sinds de opening in 2016 is dit dé bierspot van Deventer, waar je terecht kunt voor de lekkerste bieren met misschien wel de beste burgers van de stad.

Dutch Bargain

Dutch Bargain is een microbrouwerij uit Groede, Nederland,
Dutch Bargain is opgericht in 2012. Voortzetting van Brouwerij De Drie Koningen die in 2011 gestopt was. Op 25 mei 2012 namen Stijn Jordans en Marc Menue de brouwerij over en werd de brouwerij omgedoopt tot Brouwerij Marckensteijn. De zaak werd gesplitst in het grand cafégedeelte dat De Drie Koningen bleef heten en het brouwerij gedeelte dat de naam Brouwerij Marckensteijn kreeg. De slogan van de brouwerij werd: “Bier drink je samen”.
In juli 2015 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Marckensteijn naar Brouwerij Brouwerslokaal. Met biermerken Dutch Bargain en Marckensteijn.
Toen de brouwerij in hartje Groede uit de voegen barstte, gingen ze op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd in 2016 gevonden in een pand om de hoek, de oude gemeenteschool van Groede.

Duvel

Duvel Moortgat is een regionale brouwerij uit Puurs, België
Duvel Moortgat is een onafhankelijk familiebedrijf dat zich onderscheidt door haar focus op speciaalbieren. Duvel Moortgat telt in 2020 10 brouwerijen, namelijk Brouwerij Duvel in Puurs, Brasserie d’Achouffe in Houffalize, Brouwerij De Koninck in Antwerpen, Brouwerij Liefmans in Oudenaarde, de Brouwerij Bernard in Tsjechië, Brewery Ommegang in New York, Boulevard Brewing Company in Kansas City, Firestone Walker in Californië, ’t IJ in Amsterdam en Birrificio del Ducato in Italië.

5 Elementos

5 Elementos (vertaald 5 elementen) is een microbrouwerij uit Fortaleza, Brazilië.
Deze brouwerij behoort tot de top van de Braziliaanse brouwerijen die gespecialiseerd zijn in RIS bieren (Russian Imperial Stouts) en inmiddels wereldwijd bekend onder de bierliefhebber. Dit was de eerste Braziliaanse brouwerij die in Nederland werd geïntroduceerd.

Everbrew

Cervejaria Everbrew is een microbrouwerij uit Santos, Brazilië.
Everbrew behoort tot de top van Braziliaanse brouwerijen die gespecialiseerd zijn in IPA’s. Qua marketing kan je deze brouwerij ook tot de wereldtop rekenen

Frontaal

Brouwerij Frontaal is een microbrouwerij uit Breda, Nederland.
Brouwerij Frontaal begint met brouwen in 2014 op het Bredase bedrijventerrein STEK op het Haveneiland/Belcrum. Initiatiefnemer is de in Zevenbergen geboren Roel Buckens (1992). In 2015 werd er per maand ongeveer 4 hl bier gebrouwen. In augustus 2015 werd een crowdfunding-campagne gestart om uitbreiding van de brouwcapaciteit te kunnen financieren.
In 2018 werd een nieuwe crowdfundingactie gestart om een bedrag op te halen van minimaal € 500.000 tot maximaal € 800.000 voor realisatie van de plannen in de Faam Fabriek, de nieuwe brouwlocatie.
Op 19 april 2019 werd het brouwcafé officieel geopend, en werd het proeflokaal in De Stek gesloten.
Per 1 augustus 2019 is de brouwerij operationeel en is er voor het eerst officieel gebrouwen op de eigen installatie.

Funky Fluid

Funky Fluid is een contractbrouwerij uit Warschau, Polen.
Funky Fluid is een ambachtelijke brouwerij uit Warschau. Het bestaat uit twee personen: Michał Langier en Karol Mizielski. Michał produceert al vele jaren bier onder het merk Langier Beer en Karol verkoopt al sinds mensenheugenis ambachtelijk bier. Trouwens, zodra ze er tijd voor vinden, drinken ze samen bier, want daar gaat het echt om. Door gemeenschappelijke passie en plannen besloten de heren hun krachten te bundelen en te ervaren en een brouwerij te creëren waar ze bier kunnen brouwen dat ze graag drinken. Bartosz Łukasiewicz [www.lukasievic.eu] is verantwoordelijk voor de visuele identificatie en het concept. ‘Funky Fluid is een niet-standaard brouwerij, ongebruikelijk, onvoorspelbaar en niet voor de hand liggend. Bekijk het zelf – het is het echt waard!’

Galway Bay

Galway Bay Brewery is een microbrouwerij uit het plaatsje Ballybrit bij Galway, Ierland.
De brouwerij produceert heel het jaar rond 4 vaste bieren, met daaromheen nog verschillende andere seizoensgebonden bieren.
Elk jaar groeit hun capaciteit en brengen ze interessante producten op de markt, waardoor ze nu ook steeds meer aan export kunnen denken. Van deze Ieren gaan we dus nog veel horen!

Grutte Pier

Grutte Pier Brouwerij is een microbrouwerij uit Bartlehiem, Nederland.
In 2015 begonnen Frans Filius en Renze Bil de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Het eerste bier was de Grutte Pier Tripel en deze won gelijk al een aantal mooie prijzen (WBA, beste tripel van Nederland). In 2017 is het aantal bieren vergroot naar maar liefst 7 stuks.
Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van de onderstaande zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.
Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.

De Halve Maan

De Halve Maan is een regionale brouwerij uit Brugge, België.
In het hart van Brugge ligt Brouwerij De Halve Maan, thuishaven van de beroemde bieren Brugse Zot en Straffe Hendrik.
Betekenis Brugse Zot:
De bijnaam van de Bruggelingen is “(Brugse) zotten”. Deze bijnaam danken ze aan volgende legende: nadat ze Maximiliaan I van Oostenrijk in hun strijd om autonomie voor een tijd gevangen hadden gehouden, verbood deze het houden van een jaarmarkt en andere festiviteiten. In een poging om hem te sussen, hield Brugge voor hem een groot feest en vroeg daarna de toelating opnieuw een jaarmarkt te mogen houden, belastingen te mogen innen én … het bouwen van een nieuw zothuis. Hij antwoordde: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!”.
Betekenis Straffe Hendrik:
In 1981 brouwde De Halve Maan eenmalig een speciaal “straf” bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier kreeg de naam “Straffe Hendrik”, naar de verschillende generaties Henri Maes die de brouwerij runden, en kende zo’n succes dat men het blijvend is gaan produceren.

Hertog Jan

Hertog Jan is een macrobrouwerij uit Arcen, Nederland.
In 1998 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Hertog Jan Brouwerij. Na het vertrek van Toon van den Reek in 2000 groeide meesterbrouwer Gerard van den Broek meer en meer uit tot het gezicht van de brouwerij. Vanaf 2016 begon hij met Grand Prestige Vatgerijpt. De serie Vatgerijpt op Schotse Whiskyvaten van 2020 werd een groot succes.

Hop Hooligans

Hop Hooligans is een microbrouwerij uit Jilava (net onder Boekarest), Roemenië.
Hop Hooligans maakt -zoals ze zelf zeggen- alleen bieren die ze zelf zouden drinken. ‘We like crazy powerful, flavorful crazy shit’.
De eerste speciaalbier brouwer in Roemenië die bieren inblikt. Ze staan bekend om hun experimentele bieren en proberen alles uit van Sour’s tot IPA’s en van Milk Stout’s tot Mead bieren.

Hopmundi

Hopmundi (letterlijk vertaald Hopwereld) is een microbrouwerij uit Natal, Brazilië.
Hopmundi: ‘HopMundi is een legitiem geglobaliseerde brouwerij, opgericht om ervaringen en echte reizen over de hele wereld te bieden (vandaar ook de naam). De aroma’s, texturen, kleuren en smaken zijn geïnspireerd op enkele van de meest fascinerende plekken ter wereld. Bereid je smaakpapillen voor op deze geweldige reis!’

IF Craft

IF Craft Beer is een contractbrouwerij uit Leiden, Nederland.
IF Craft Beer is opgericht door 5 gepassioneerde bierliefhebbers en ervaren brouwers. Oprichters zijn Leander van Vliet (eigenaar van de in 2019 gesloten brouwerij Hop Bird), Andre van der Zee en Liesbeth Dorama (Neptunus Bier), Estefania Ibanez Sierra en Sander van Stigt Thans (hobbybrouwers). Sander, Leander en Andre zijn alle drie leden van het Leidse Sint Stevensgilde, en daar hebben ze elkaar dan ook leren kennen.
Bij IF Craft Beer draait alles om innovatie, creativiteit en experimenteren bij het brouwen. Het eerste bier werd in december 2019 gebrouwen bij Klein Duimpje en werd gepresenteerd bij het LIB Festival 2020 op 6 en 7 maart 2020 in Leiden.
Andre van der Zee, Leander van Vliet en Liesbeth Dorama zijn sinds 3e kwartaal 2020 niet meer betrokken bij de brouwerij.
IF Craft Beer huurt capaciteit bij Klein Duimpje in Hillegom. Daar kan volledig onafhankelijk het eigen bier worden gebrouwen. Er wordt ook gebrouwen bij andere brouwers.

Jopen

Jopen is een microbrouwerij uit Haarlem.
Jopen is een inmiddels zeer bekende brouwerij uit Haarlem, een stad dat van oudsher bekend staat om het brouwen van bier.
Jopen- vernoemd naar de grote biervaten van vroeger- heeft een oude kerk (de Veste Kerk) als brouwerij.
In deze gezellige kerk kan je naast genieten van bieren en borrel bites (ook bierproeverijen) ook eten in het restaurant.

Kâld Kletske - Brouwerij Dockum

Kald Kletske is een microbrouwerij uit Dokkum, Nederland.
Deze brouwerij begon in 2017 onder de naam ‘Brouwerij Kâld Kletske’, maar vanaf medio 2018 wordt de naam Brouwerij Dockum gevoerd.
Kâld Kletske is al sinds 2014 een bekende naam, dit bier is ontwikkeld en werd gebrouwen door Sytze Hoogstins (brouwerij de Hoge Stins). In augustus 2017 is Sytze Hoogstins helaas overleden. Ondanks het overlijden van de oprichter en hoofdbrouwer stopt het Kâld Kletske niet.
Er wordt namelijk in Dokkum een geheel nieuwe brouwerij opgezet als eerbetoon aan Sytze Hoogstins. Deze brouwerij zal voorzien zijn van een proeflokaal met eetgelegenheid van waaruit je de koperen brouwinstallatie en rvs-gisttanks kunt zien.
Kald Kletske gebrouwen door Brouwerij Dockum is ontstaan als Eerbetoon aan Sytze Hoogstins.
Kâld Kletske kent zijn ontstaan in 2012 wanneer Sytze Hoogstins besmet raakt met het bier virus, als hobbybrouwer begint hij thuis te brouwen in zijn garage. In 2014 ontwikkelt hij zijn eerste Kald Kletske Bier (Ljocht) het wordt een doordrinkbaar lichtblond biertje die de naam Kald Kletske Blond meekrijgt. Hij laat deze proeven bij hem thuis aan familie en vrienden.
Op een gegeven moment kwamen ze er achter dat hij terminaal ziek. Tijdens zijn ziekte hield Sytze een bierproeverij bij hem thuis met zijn schoonzoon en vrienden van zijn schoonzoon. Ze hebben een hele gezellige middag samen, op een gegeven moment wordt de vraag gesteld, wat is jouw laatste droom Sytze. Zijn laatste droom is dat het merk Kald Kletske blijft bestaan en dat er een ECHTE brouwerij om heen wordt gemaakt.
De heren hebben elkaar aangekeken en eigenlijk direct gezegd, DAT GAAN WE DOEN.
Helaas heeft Sietse de brouwerij nooit live mogen aanschouwen, hij is in 2017 overleden.

Kasteel

Kasteel Brouwerij Van Honsebrouck is een regionale brouwerij uit Izegem, België.
Kasteel is een Belgisch biermerk dat gebrouwen wordt in Izegem door Brouwerij Van Honsebrouck. Tot 2021 bestonden vijf soorten kasteelbier: blond, donker, tripel, rood en hoppy. In 2021 introduceerde men Kasteel Nitro waarbij het koolzuurgas werd vervangen door stikstof en het bier uitsluitend in blik werd geleverd.

Kees

Brouwerij Kees is een nanobrouwerij uit Middelburg, Nederland.
Brouwerij Kees, opgericht in 2015 in Middelburg, valt niet meer weg te denken uit het Nederlandse bierlandschap. Oprichter Kees Bubberman is van huis uit kok maar inmiddels een gelauwerde meester-brouwer. In 1996 brouwde hij zijn eerste thuis brouwsel van 10 liter in de keuken van zijn vader. Dat was het begin van zijn ontdekkingstocht in de wereld van pilsener, IPA, stout, blond, tripel en quadrupel.

De Kievit

Trappistenbrouwerij de Kievit B.V is een microbrouwerij uit Klein Zundert, Nederland.
In 2011 maakte Abdij Maria Toevlucht in Zundert bekend een brouwerij te willen oprichten. Omdat de abdij behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Stricte Observantie mag het nieuwe bier zich trappistenbier noemen. De brouwerij is met respect voor de omgeving aangelegd binnen de bestaande bouw van het klooster. De brouwerij staat niet open voor bezoekers en kent een gelimiteerde productie. De communiteit ziet in de brouwerij een passende economische activiteit om bij te dragen aan de continuïteit van het klooster. Zoals bij alle trappistenbrouwerijen is omzetmaximalisatie niet het doel.
De naam De Kievit is een verwijzing naar de agrarische traditie van de trappisten. Op de plaats van de abdij stond vroeger boerderij De Kievit. Die was meer dan een eeuw aan de abdij verbonden.

Kompaan

Kompaan Dutch Craft Beer Company is een microbrouwerij uit Den haag, Nederland.
Initiatiefnemers achter Kompaan Bier waren aanvankelijk de vrienden Jasper Langbroek, Jeroen van Ditmarsch en Frans ter Steege. De vrienden begonnen in 2010 met brouwen in de keuken bij Jeroen. Na een paar brouwsels werden ze daar echter verbannen. In maart 2012 schreven ze zich in het register van de KvK. Het eerste bier van de brouwerij, Kompaan 20 (nu: Bondgenoot), werd gepresenteerd op 1 april 2012. Er werd 1.000 liter gebrouwen bij de Sallandse Landbier Brouwerij. Het was een verfrissende dry-hopped blond met een laag alcoholpercentage, verwijzend naar het nummer van het recept. In 2012 was dit type bier iets nieuws op de markt en was het bier snel uitverkocht. Daarna volgen de Kompaan 070 (nu: Kameraad) en de Kompaan 45 (nu: Vrijbuiter), waarmee de eerste bieren van het kernassortiment een feit zijn. Later werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Anders! in België. De proefinstallatie van 30 liter kreeg een mooie plek in de huidige brouwerij.
Tegen 2013, toen de brouwerij bleef groeien, kon Jasper zijn baan opzeggen en per 1 april 2013 fulltime bij Kompaan gaan werken. Rond deze tijd werd het kernassortiment afgerond en uitgerold, met onder meer Kompaan 58 (nu: Handlanger) en Kompaan 39 (nu: Bloedbroeder). Om dit te vieren organiseerden de brouwerij hun eerste festival, het Kompaan bierFASTival, dat plaatsvond op het terrein van FAST Surfdorp.
In 2014 verhuisde Kompaan uiteindelijk naar de Binckhorst, een industriegebied in Den Haag.

De Koningshoeven

Bierbrouwerij de Koningshoeven is een Trappistenbrouwerij/macrobrouwerij uit Berkel-Enschot, Nederland.
Bierbrouwerij de Koningshoeven is één van de weinige Trappistenbrouwerijen ter wereld die het logo ‘Authentic Trappist Product’ mag voeren. De beste waarborg voor authenticiteit, receptuur, traditie en kwaliteit. Bier is pas Trappistenbier als het wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en er een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat. Puur en eerlijk. La Trappe Trappistenbier wordt sinds 1884 gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven. Met geduld, liefde, passie en traditioneel vakmanschap komen daar unieke bieren tot stand volgens de streng geheime recepten van de Trappisten Monniken.

De Lange Lijs

Brouwerij de lange Lijs is een nanobrouwerij uit Zoetermeer, Nederland.
Brouwerij de Lange Lijs is ontstaan door de passie en liefde voor bier. Naast het brouwen is het maken van dingen een andere hobby van eigenaar Robbert Gorter. Wat is er mooier dan deze twee dingen te combineren! De naam van de brouwerij slaat op de lengte van de eigenaar, die met 2,06m toch wel een lange lijs is. Brouwerij de Lange Lijs brouwt voornamelijk klassieke biertypes.
Begonnen als hobbybrouwer. De eerste commerciële batch Quadrupel is gebotteld in juni 2018, gebrouwen op 7 april 2018 bij Brouwerij Ghoplin.

LEV

Brouwerij LEV is een nanobrouwerij uit Leeuwarden, Nederland.
De brouwerij wil met zijn bieren avonturen vanuit hartstocht en passie aanvuren.
Brouwerij LEV is opgericht door twee vrienden die vanuit de passie voor bier, bierbrouwen en goede smaak het avontuur van een eigen brouwerij zijn aangegaan.
In samenwerking met de avonturiers van de Sterke Yerke, het vlot dat vanuit Friesland naar Curaçao gevaren is maar in een heftige storm gestrand is op Bonaire. De mannen van de Sterke Yerke zijn het avontuur aangegaan vanuit het hart, maar ook met het doel om de toenemende milieuvervuiling onder de aandacht te brengen. LEV betekent hart, vandaar de naam van de brouwerij.

Mad Scientist

Mad Scientist is een microbrouwerij uit Boedapest, Hongarije.
Mad Scientist:
‘Mad Scientist uit Boedapest daagt bijna alles uit wat je weet over bier. Altijd foutloos, altijd gedurfd, nooit saai. Zakelijk niet altijd nodig maar elke keer de lat hoog leggen voor onszelf, omdat we echt geloven in het cliché dat gaat als ‘de manier waarop je iet doet, is de manier waarop je iets doet’.
Mad Scientist heeft -geheel in overeenstemming met hun naam- een zeer leuk en origineel glas, namelijk een bierglas in de vorm van een Erlenmeyer (laboratorium glaswerk).

De Moersleutel

De Moersleutel Craft Brewery is een microbrouwerij uit Heiloo, Nederland.
Brouwerij De Moersleutel is een echt familiebedrijf. Sjaak en Margreet Zomerdijk runnen de brouwerij samen met hun vier zoons Pim, Tom, Rob en Max. De brouwerij is gevestigd in de voormalige keuken op het GGZ-terrein in Heiloo. De Moersleutel is geliefd om hun lekkere Stouts in blikken. En geheel terecht!

De Molen

De Molen is een macrobrouwerij uit Bodegraven, Nederland.
Brouwerij De Molen staat bekend om haar brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren, vaak met bijzondere namen als ‘Hel & Verdoemenis’, ‘Zoet & Zalig’ en ‘Bommen & Granaten’. De brouwerij stelt hoge eisen aan kwaliteit en wil originele en progressieve bieren maken. Door de aparte recepten en brouwprocessen hebben de bieren van De Molen een unieke bitterheid, smaak en aroma, die wereldwijd gewaardeerd worden.

Van Moll

Van Moll is een microbrouwerij uit Eindhoven, Nederland.

Oprichters achter de brewpub van Van Moll zijn Erwin van Moll en Jaap Hermans. Erwin is de brouwer en Jaap is de horecaman. Erwin en Jaap kennen elkaar van hun voormalig werkgever Café Berlage in Eindhoven, waar Erwin als DJ werkte en Jaap in de bediening. De brouwerij is gevestigd in een voormalig kantoorpand, waarin CityDynamiek was gevestigd. In het voorste deel van het pand alsook de bovenverdieping is het horeca-deel gevestigd. In het benedendeel bevindt zich de brouwerij en is ruimte voor opslag. In augustus 2013 werden er twee brouwinstallaties van 50 liter geplaatst. Later kwam daar nog een derde installatie van 50 liter bij. Op 11 oktober 2013 werd het brouwcafé geopend.

Muifel

Muifelbrouwerij is een microbrouwerij uit Oss, Nederland.
De naam ‘Muifel’ komt uit een samentrekking van Megen en Duivel.
In het stadje Megen is de Muifelbrouwerij geboren in 2002 als hobbybrouwerij waar een Duvel-achtig bier al snel door het leven ging als een Muifel. Het logo van de brouwerij is een van de Megense karakteristieke gevels. De Muifel Bieren worden op ambachtelijke wijze op relatief kleine schaal gebrouwen. Muifel Bier is altijd levend bier want Muifelbrouwerij filtreren of pasteuriseren de bieren niet.

Neptunus

Brouwerij Neptunus is een contractbrouwerij uit Leiderdorp, Nederland.
De brouwerij is opgericht in 2015. Zij streven er naar uniek bier te brouwen. Er wordt gezorgd voor smaakverschil tussen de producties. De brouwerij wordt gerund door Andre van der Zee en Liesbeth Dorama. Hun bekendste bier is de Ceres Tripel Kuyt. Dit is een variant op kuitbier, een traditioneel Nederlands biertype uit de 15e eeuw dat voor een belangrijk deel uit haver bestaat. In de Romeinse mythologie is Ceres de godin van de landbouw en van graan in het bijzonder.

Oproer

Oproer is een microbrouwerij uit Utrecht, Nederland.
De brouwerij werd op 1 januari 2016 opgericht via een fusie van de brouwerijen van Bart-Jan Hoeijmakers (eigenaar van RUIG Brouwerij) en Mark Strooker (eigenaar van Brouwerij Rooie Dop). De brouwerij vestigde zich in het CAB-gebouw en werd in 2013 aangemerkt als gemeentelijk monument. Sinds 2003 is onder meer muzikale broedplaats dB’s één van de huurders. De brouwerij is op dat moment een combinatie van een brouwerij, proeflokaal en een veganistisch restaurant. De initiatiefnemers geven om goede, uitgebalanceerde, smaakvolle bieren. Ze houden van hop, vatrijping en experimenteren ook met wilde gist, bacteriën en fruit.

Põhjala

Põhjala is een microbrouwerij uit Tallinn, Estland.
Põhjala bieren worden gebrouwen door Brouwerij Põhjala in Tallinn, Estland. Põhjala is opgericht in 2011 door vier Estse ondernemers en meesterbrouwer Chris Pilkington.
Het bier van Põhjala wordt gerekend tot de beste speciaalbieren dat Estland te bieden heeft. Naast een vaste lijn experimenteert de brouwerij ook met eenmalig gebrouwen bieren. Dat kun je wel aan ze overlaten.

Pühaste

Pühaste Brewery is een microbrouwerij uit Tartu, Estland.
Het is allemaal begonnen toen Eero, de huidige hoofd brouwmeester in 2011 zijn eigen biertjes op amateurbasis ging brouwen en testen. Dit gebeurde in zijn zomerhuisje in Pühaste. Zijn bieren werden erg gewaardeerd door zijn vrienden maar ook in Estland zelf en andere landen. Van het een kwam het ander. Pühaste opende zijn eigen brouwerij in de stad Tartu (3 kwartier van Pühaste) op 10 September 2016.

Quatro Graus

Quatro Graus (letterlijk vertaald 4 graden) is een contractbrouwerij uit Rio de Janeiro, Brazilië.
De ambachtelijke brouwerij is opgericht in 2012, gericht op extreme sensaties en gisttraining.

Rochefort

Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy is een Trappistenbrouwerij/regionale brouwerij uit Rochefort, België.
Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen (België) wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefort Bier werd rond 1899 gebrouwen.

Sofia Electric Brewing

Sofia Electric Brewing is een microbrouwerij uit Sofia, Bulgarije.
Sofia Electric Brewing is in 2018 gestart als idee achter een pc door Simeon Parvanov. Na een lang en enigszins pijnlijk proces begon de brouwerij in juni 2020 eindelijk met het fermenteren van bieren in het hart van Sofia.
Samen met hoofdbrouwer Remy Chaloner probeert het team bieren te creëren die voldoening schenken en kansen creëren voor onze gemeenschap.

Stone Brewing Co

Stone Brewing Co is een regionale brouwerij uit Escondido, Californië, Verenigde staten. Stone Brewing komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten maar wordt inmiddels over de hele wereld gedronken. Hoppig, intens, uniek, een tikkie arrogant – gewoon Stone! “Brewing unique, big-character beers featuring bold flavors” is hun motto en daar houden zij zich aan.
Greg Koch en Steve Wagner zijn de oprichters van Stone Brewing. Zij ontmoeten elkaar in 1989 in Los Angeles, waar zij allebei in de muziekindustrie werken. Per toeval komen ze elkaar jaren later nog eens tegen, maar dit keer bij een bierbrouw-cursus. Door hun gemeenschappelijke passie voor bier, werd al snel duidelijk dat zij een eigen brouwerij wilden oprichten.
In 1996 is het zover; met de bierkennis van Steve en het zakelijke instinct van Greg (en een investering van zijn vader) opent het duo Stone Brewing in San Diego, Californië. Deze ooit kleine brouwerij is inmiddels een internationaal zeer bekend merk. Ze horen bij de tien grootste craft brouwers van de Verenigde Staten en hebben daar inmiddels twee brouwerijen (Escondido, Californië en Richmond, Virginia) en twee brewpubs.

De 12 Stuyvers

Brouwerij De 12 Stuyvers is een nanobrouwerij uit Hazerswoude, Nederland.
Na het winnen van het Open Nederlands Kampioenschap bierbrouwen 2019 start deze brouwerij in 2020. De eerste bieren, Ridder Lodewijk Tripel en Castellum IPA, zijn vanaf april 2020 verkrijgbaar.
In januari 2021 gaat de “Aanvraag vergunning accijnsgoederenplaats” de deur uit.

Tempest

Tempest Brewery Co. is een microbrouwerij uit Galashiels, Schotland.
Tempest:
‘Elk bier dat we brouwen is een samenwerking tussen iedereen in het team; van conceptualisering, tot brouwen, tot verpakking, tot marketing. Toch is dit geenszins een lineair proces: we herhalen in elke fase om ervoor te zorgen dat elk bier dat we maken een bier is waar we trots op zijn.
We hebben geen interesse in trend jacking, maar zoeken inspiratie uit andere plaatsen: muziek, kunst, literatuur, eten, natuur… Elk bier dat we maken is een verhaal om te vertellen en een kans om de drinker naar een andere plaats te vervoeren. Geen trucjes. Het bier dat we brouwen is het bier dat we nu willen drinken. Deze ideologie gaat verder dan alleen stijlen en concepten; we willen uitzonderlijk bier drinken dat in elke fase het maximale respect en respect heeft gekregen. Daarom investeren we voortdurend in hoogwaardige brouwerij- en laboratoriumapparatuur’.

To Øl

To Øl (vertaling 2 biertjes) is een microbrouwerij uit Ringstedvej (bij Koge), Denemarken.
To Øl:
‘In 2019 kochten we een faciliteit van 25.000 m² aan de westkust van Sjælland en noemden het To Øl City. Deze plaats wordt onze plek voor het brouwen van ambachtelijke dranken: een plek waar we totale autonomie kunnen hebben over onze brouw- en andere opwindende projecten; het is ook waar andere getalenteerde producenten van over de hele wereld kunnen komen en de beschikbare ruimte en middelen kunnen gebruiken. Het gaat erom het potentieel van onze ambachtelijke drankenindustrieën te ontketenen en te eisen dat de producten voor iedereen toegankelijk worden gemaakt’

Ux Brew

Ux Brew (letterlijk vertaald ‘wauw brouwen’) is een contractbrouwerij uit Itupeva, Brazilië.
Ux Brew: ‘Ux Brew geeft een nieuwe betekenis aan de wereld van Craft Bieren’.

Uzzewuzze

Dorpsbrouwerij Uzzewuzze is een nanobrouwerij uit Roelofarendsveen, Nederland.
Op een bepaald moment dacht de groep dat Onno wel genoeg gedronken had aangezien hij niet meer uit zijn woorden leek te komen. Echter na goed luisteren bleek de beste jongen ‘Uzzewuzze’ te roepen. De bijnaam van Toon van Klink vanwege het onduidelijk praten (het ‘Uzzewuzzen’). Eric was gelijk enthousiast; ‘Hoe vaak zie je nu een woord met vier keer de letter Z?!’. Daarnaast, dacht Rob, is het woord een palindroom. Bart en Bart (ook wel Double B) genoemd waren ook direct enthousiast. De oplettende lezer heeft ondertussen door dat Uzzewuzze geen palindroom is, maar de naam van de Dorpsbrouwerij was geboren.

vandeStreek

vandeStreek is een microbrouwerij uit Utrecht, Nederland
Wie het over Utrechts bier heeft, kan niet om de gebroeders Van de Streek heen. Met hun vandeStreek brouwerij hebben Ronald en Sander de Domstad in razend tempo veroverd. Ook de rest van Nederland heeft inmiddels kennisgemaakt met hun Hop Art, Dark Roast en Playground IPA. What’s next?
Ronald en Sander begonnen vanuit een nog lege loods in het noorden van Utrecht. Inmiddels is er in die loods naast een eigen brouwerij ook een proeflokaal gevestigd. Daar kan je niet alleen de vaste (core range) bieren proeven die je hieronder ook ziet, maar ook speciale edities en samenwerkingen met andere brouwers. Het gaat dus goed met de Utrechtse broers.

Vuurtje

Brouwerij Vuurtje is een nanobrouwerij uit Alphen, Nederland.
Patrick Vuurens begon te brouwen met een brouwpakket. Thuis in de keuken werd in een grote pan het eerste bier gebrouwen. Een grotere ketel werd gekocht en daarna werd er gebrouwen met een automatische ketel. De bieren werden beter en er werd gedroomd over het verkopen van zijn bieren. In 2020 was het zover.
Met behulp van brouwvrienden is Brouwerij Vuurtje officieel begonnen in oktober 2020. De 30 brouwvrienden brachten via crowdfunding een startbedrag bij elkaar; voor € 50,00 krijgen ze later 24 flesjes bier.
De eerste twee bieren, gebrouwen bij Brouwhuis aan de Werf, waren in december 2020 te koop. Op 22 december 2020 werd de eerste keer gebrouwen bij Jovius, ditmaal een tripel.

100 Watt (Stadsbrouwerij Eindhoven)

100 Watt Brewery is een microbrouwerij uit Eindhoven, Nederland.
In 2014 ontmoette een kleine groep enthousiaste bierliefhebbers met dezelfde droom elkaar. Samen wilde ze deze droom verwezenlijken. Inmiddels bestaat het brouwteam uit 7 toegewijde mensen. Het team bestaat onder andere uit brouwer Rob Bours, destijds huurbrouwer ‘Brasserie Bours’, David Hendrich, schrijver van het boek ‘historische brouwerijen van Eindhoven’ en oprichter van Eijkenrode bier. Samen hebben zij Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt het leven ingeblazen.

Weihenstephan

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is een regionale brouwerij uit Freising, Duitsland.
Deze beroemde brouwerij is de bakermat van de Beierse biercultuur. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het Weihenstephan klooster het recht om bier te brouwen. Daarmee is het de oudste bierbrouwerij ter wereld. Over 18 jaar bestaat deze brouwerij dus 2000 jaar. Dat moet wel een groot iconisch feest worden!
Ook opmerkelijk: sinds 1803 is de brouwerij eigendom van de Vrijstaat Beieren en staat daarmee onder controle van het Beierse Ministerie van Cultuur.

Westmalle

Brouwerij der Trappisten van Westmalle is een Trappistenbrouwerij/regionale brouwerij uit Malle, België.
De abdij van Westmalle is beroemd om zijn trappistenbier dat tot ver over de landsgrenzen heen graag wordt gedronken. Toch is de brouwerij geen commerciële activiteit, maar een manier voor de monniken om te voorzien in hun eigen onderhoud. Dit is een belangrijk kenmerk van alle Trappistenbrouwerijen.
De meeste inkomsten van de verkoop worden weer geïnvesteerd in de brouwerij en de goede arbeidsomstandigheden van de medewerkers. De monniken zijn zelf geen brouwmeesters meer, maar laten het merendeel van het brouwproces over aan externe medewerkers. Wel hebben ze nog wel de algemene leiding van de brouwerij.
Het deel van de inkomsten dat niet wordt gebruikt voor het eigen levensonderhoud, wordt geschonken aan goede doelen, sociale werken en mensen in nood.

X-Brewing

X-Brewing is een contractbrouwerij uit Katwijk, Nederland.
Eva van X-Brewing:
‘Wij zijn Eva ten Haaf en Dennis Admiraal. En wij hebben het merk X-Brewing opgestart.
Na 5 jaar hobby-brouwen in de keuken heb ik (Eva) besloten om van mijn hobby mijn beroep te maken. Dat was wel even heftig want ik heb mijn baan opgezegd, mijn auto verkocht en ben bier gaan maken bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Zonder enige naamsbekendheid ging ik bij iedereen langs met mijn lekkere bieren en goed verhaal en het is in nog geen 3 jaar tijd ontzettend hard gegaan qua verkooppunten.
Gelukkig ben ik niet alleen: Dennis zorgt voor achtergrondzaken zoals de administratie, belastingdienst en recept uitwerking. Kort gezegd… de dingen waar ik minder goed in ben of de rust niet voor heb.
De bieren varen onder het merk X-brewing. De X staat voor het net apartere stukje smaakbeleving in bier. Omdat ik aparte of echte smaken heel belangrijk vind, komt dit ook terug in ons bier. Ik vind dat hetgeen wat op het etiket staat zeker te proeven of te ruiken moet zijn in het bier. Wat er staat zal je echt beleven. Zo bevat onze Fruity Madness een grote hoeveelheid Mosaic-hop, kun je in Two Big Friends naast de bananen-esters niet om de komkommer heen, bevat Coffee in the Morning een aanzienlijke hoeveelheid cold brew-koffie, wordt er niet bespaard op vanille in The Sky is Grey en is bockbier Alle the Leaves are Brown een aparte smaaksensatie door de hoeveelheid dragon. Recepten die nog op plank liggen zijn bijvoorbeeld een frambozen porter, een peanut stout die echt naar pindakaas smaakt en nog veel meer geks.