Wat de ingrediënten van bier zijn?

Bier bestaat uit vier basis ingrediënten: water, (gemoute) granen, hop en gist. Daarbij kunnen vele extra ingrediënten worden toegevoegd. Het brouwproces begint met graankorrels en het eindresultaat is een lekker biertje. Van blonde bieren tot gitzwarte Stouts, voor elk wat wils. Iedereen lust wel een bepaald soort bier. Echt waar, probeer het maar.

Hoe wordt een (uniek) bier gebrouwen?
Honderdduizenden bieren onderscheiden zich in een verschil in smaak, geur, kleur, helderheid, bitterheid, koolzuurgraad en alcoholpercentage.

Elke stap van het brouwproces is van essentieel belang. De gebruikte graansoort, de gebruikte hoeveelheden, soorten en hoeveelheden hop, het soort water, extra toevoegingen, temperaturen tijdens het brouwen, het gistingsproces, het schoonmaken etc etc. Dit draagt allemaal bij aan de unieke eigenschappen en karakter van het bier. Er zijn verschillende methodes en elke combinatie en afwijking van deze methodes en eventuele extra toegevoegde ingrediënten, geven de brouwers de mogelijkheid hun eigen unieke biertje te maken.